Segur que alguna vegada has sentit a parlar de les masculinitats. En els darrers anys el moviment feminista s’ha expandit molt en el context de la ciutat de Barcelona, passant a ser un moviment àmpliament recolzat per moltes persones. I parlar de feminisme ens obliga a parlar de masculinitats.
Taller de masculinitats i perspectiva de gènere
Així doncs, gràcies al treball fet des del moviment feminista molts homes ens hem vist obligats a fer-nos les següents preguntes: Quin tipus de masculinitat volem exercir? Què vol dir ser home? Quines conseqüències té per a les dones la masculinitat tòxica? I per als homes? I per a altres identitats dissidents o no binàries?
Des de la nostra perspectiva, així com defensen nombroses persones vinculades a les ciències socials o a les corrents humanistes, la masculinitat és un constructe social. És a dir que és una cosa apresa. Tot allò que tradicionalment ha estat associat al gènere masculí és així per una qüestió cultural, apresa.
Ens estem referint als estereotips de gènere, especialment els estereotips associats al gènere masculí. Et sona haver escoltat aquestes afirmacions? “Els homes són forts i valents”, “els homes no ploren”, “el blau per als nois i el rosa per a les noies”… i podríem seguir aquesta llista durant hores.
Masculinitat tòxica vs noves masculinitats
Així doncs, el fet que la masculinitat sigui quelcom après, ens obre una porta molt interessant: també pot ser desapresa, deconstruïda. És a dir que la masculinitat tòxica no és algo inherent en el fet de ser home. De la mateixa manera que hem après a parlar – cap nadó neix sabent parlar- hem après a ser homes.
El problema és que la manera tradicional en què hem après a ser homes, a vegades no funciona, a vegades fa mal. És el que es coneix com a masculinitat tòxica. Entenem per aquest terme aquella masculinitat que genera un dany, un patiment, una petjada negativa, tant en l’entorn de la persona com en la pròpia persona.
Estem parlant de la violència masclista en totes les seves formes, des de les més visibles fins a les més subtils. La masculinitat tòxica és el coixí, el caldo de cultiu, per a que això succeeixi i es perpetuï.
Però anem amb compte de no caure en una divisió massa simple, perquè la frontera entre la masculinitat tòxica i les noves masculinitats no és rígida ni clara. Així doncs per a nosaltres voler dividir la masculinitat en dos (tóxica i nova) és tan impossible com voler dividir el món entre bons i dolents.
Perspectiva plural positiva y diversa
Parlem de “noves masculinitats” i no de “nova masculinitat” perquè creiem que de masculinitats no n’hi pot haver només una. De fet, pensem que hi ha tantes formes de viure la masculinitat com homes hi ha al món. Voler canviar l’antic model de masculinitat tòxica per un model únic de nova masculinitat seria de nou tancar les portes a la diversitat.
De fet, pensem que la paraula “nou” (noves masculinitats) és un engany de llenguatge, ja que podem caure en l’error de pensar que pel simple fet de ser noves, aquestes masculinitats ja són millors que les anteriors. Això seria distreure’ns amb l’etiqueta i oblidar-nos de lo més essencial: el contingut.
Així doncs, moltes corrents i nosaltres també, som més partidaris de parlar de “masculinitats alternatives” en comptes de “noves masculinitats”. Alternatives perquè sorgeixen per donar resposta a una necessitat i a un model rígid imperant.
Per tant, pensem que la única manera de transformar la masculinitat tòxica cap a una masculinitat més sana i igualitària és caminant cap a una forma de viure la masculinitat on la diversitat hi tingui la major cabuda possible.
Campanya contra la LGTBIfobia
La masculinitat tòxica atenta contra les dones, però ho fa també vers el col·lectiu LGTBI+. Tot allò que pot ser taxat de diferent, és senyalat i atacat per la violència masclista. I diem allò perquè un dels pilars de la masculinitat tòxica és tractar les persones, especialment les dones i identitats dissidents, en coses, en objectes.
El col·lectiu LGTBI+ és víctima sovint d’agressions masclistes que porten per bandera una masculinitat grisa, rígida, intolerant, heteronormativa, i en definitiva, violenta i sexista. Així doncs, la lluita contra la LGTBIfòbia és també la lluita contra la masculinitat tòxica.
Educar en la tolerància a les escoles
Des de El Taller pensem que és essencial poder acompanyar als infants i joves a crear una consciència crítica vers les violències masclistes i LGTBIfòbiques. Com ja hem vist, la masculinitat tòxica és una cosa apresa, i per tant poder sensibilitzar a infants i joves en favor de la igualtat és una tasca de gran importància.
A través dels tallers de sensibilització els més petits i petites podran obtenir una visió diversa i variada del que significa ser nen i ser home, incloent-hi així qualitats tradicionalment femenines com són les cures, les emocions o el contacte físic.
Per a educar en la tolerància vers les diversitats és necessari generar nous referents d’home i dona, per ampliar la mirada d’infants i joves. I no només això, sinó que cal també visibilitzar les identitats no binàries així com referents del col·lectiu LGTBI+.
Barcelona obre un Centre de Noves Masculinitats per trencar amb l’estereotip del “tipus dur i violent”
La ciutat de Barcelona ha obert recentment el “Plural”, un Centre de Noves Masculinitats. Detectant la necessitat d’un canvi en el model de masculinitat imperant, Barcelona ha apostat per aquesta nova iniciativa que interpel·la directament a tots els homes de la ciutat comtal.
Encara està per veure de quina manera es desenvoluparà el programa del centre, però sens dubte anirà enfocat a tot un treball de sensibilització i conscienciació per a generar models alternatius i igualitaris de masculinitat. Entre altres activitats, s’hi duran a terme tallers de masculinitats.
Trobar un Taller de masculinitat a Barcelona
Des de fa ja uns anys que cada vegada podem trobar més tallers de masculinitats a la ciutat de Barcelona. Alguns funcionen de manera puntual i d’altres s’estructuren en forma de grups d’homes amb una periodicitat concreta.
Des de la nostra entitat cada mes de setembre iniciem nous grups d’homes a Barcelona i a d’altres territoris. És una experiència enormement enriquidora que et permetrà posar consciència a la teva forma de ser home, podent viure una masculinitat molt més lliure, igualitària i respectuosa.
També realitzem un cicle de tallers de masculinitat, el que anomenem Cicle de Masculinitats. Aquí hi treballem una temàtica concreta en cada taller, sempre al voltant de la masculinitat. Els principals temes que abordem són: construcció de la masculinitat, poder i privilegis, cures, amor i relacions, sexualitat, emocions i afectivitat, entre d’altres.
Nou grup per a homes que volen transformar la seva masculinitat
Si sents que les anteriors paraules han tingut sentit per a tu, t’esperem en un dels nostres nous grups per a homes. L’experiència de formar part d’un grup d’homes per a transformar la masculinitat és un viatge que millorarà la relació amb tu mateix i amb les persones que t’envolten.
Realitzar un procés de deconstrucció i transformació és molt més amable i profund si es realitza en grup. Els grups d’homes són un espai on poder dubtar, qüestionar-nos, recolzar-te amb altres homes, sentir el caliu del grup, i en definitiva poder viure una experiència que augmentarà la teva consciència.
Una masculinitat conscient és aquella que es qüestiona a sí mateixa dia a dia, que sap reconèixer quan fa mal als altres i trobar els camins de reparació, que pot acollir la força i també la vulnerabilitat, que sap demanar ajuda, que aprèn a cuidar-se a un mateix, que sap dir “t’estimo” a un amic.
Hi ha tantes masculinitats com homes hi ha al món. I tu, t’animes a fer aquest viatge de re-descoberta cap a tu mateix?
Preguntes freqüents
En què consisteix el centre de “Noves Masculinitats” creat per Ada Colau?
Aquest centre de “Noves Masculinitats” s’ha obert de forma recent, i encara està per veure els serveis que oferirà. La idea és que pugui ser un espai de referència dins de la ciutat de Barcelona en matèria de noves masculinitats, i de ben segur acullirà tallers i activitats enfocats a crear nous models de masculinitat alternatius.
Darrere de la gestió del centre hi ha professionals de l’Ajuntament que han treballat en altres serveis com per exemple el Servei d’Atenció a Homes (SAH). D’altra banda el centre també vol donar espai a les diverses entitats de la ciutat que treballen les noves masculinitats, per a que hi puguin dur a terme activitats i propostes de contingut.
Per a què serveixen els tallers de masculinitat?
Molts homes hem crescut aprenent uns models de masculinitat imposats i estereotipats: una forma de ser home que ens nega el contacte amb el nostre món emocional, al mateix temps que ens condiciona per a exercir violència vers les dones, les altres identitats, i nosaltres mateixos.
Els tallers de masculinitat et permeten poder-te qüestionar de quina manera vols exercir la teva masculinitat. Molts homes ens pensem que som com som per naturalesa, de forma innata. Però això no és així, sinó que sovint estem reproduint els estereotips que hem après a través de la societat en la que hem crescut.
Així doncs els tallers de masculinitat són un espai on podràs trobar una nova manera de ser home, lliure dels mandats masclistes en els que sovint hem crescut. Us espai per a tu on podràs crear relacions de qualitat amb altres homes, permeten-te re-connectar amb les teves emocions al mateix temps que prenent responsabilitat i consciència.
On puc trobar un taller de masculinitat?
Potser t’ha passat que fa temps que tens interès en formar part d’un grup d’homes o participar d’un taller de masculinitat, però no saps on trobar-ho. Doncs des de la nostra entitat oferim diversos tallers de masculinitat tant a la ciutat de Barcelona com al Vallès Oriental.
Si vius en un altre poble o ciutat i t’agradaria que hi realitzéssim una taller de noves masculinitats, et pots posar en contacte amb nosaltres i ens encantarà fer-ho possible.
Què significa per a tu ser home avui en dia?
Amb aquesta pregunta comencem sovint els nostres tallers: Què és per a tu ser home? El més interessant és que com més tallers fem, més ens allunyem de trobar una resposta única. Perquè per a nosaltres hi ha tantes formes de home com homes al món.
I per a tú, què vol dir ser home? Ens encantaria escoltar la teva resposta, i per això t’esperem pròximament en els nostres tallers de masculinitats!
Si vols saber més sobre masculinitats, fes clic en els següents enllaços:
https://ajuntament.barcelona.cat/dones/ca/bcn-antimasclista/masculinitats/plural-en-xarxa
https://ajuntament.barcelona.cat/recursospedagogics/ca/masculinitats/introduccio
Enllaç a la nostra web pestanya homes i masculinitats